Ma mäletan, et päris väikesena ma väga armastasin igasuguseid torte. Seejärel ma päris pikka aega ei söönud üldse torte, sest need olid nii magusad, et ajasid mul südame pahaks. Alles nüüd, kui ma esimest korda elus tegin võikreemi, sain ma aru, et asi ei olnudki tortides vaid just võikreemis. Sellest hoolimata tuli tort täitsa hea.
Põhjad küpsetasin kaks õhtut enne, et päev enne saaks rahulikult torti kokku panna ja kaunistada, et õigel päeval oleks tarvis ainult kapist välja tõsta.
Plaan oli, et tuleb palju rahvast, seetõttu sai ka tort tummine. Juba väikesest tükist piisas täiesti. Külalisi tuli muidugi poole vähem, sest november ja haigused, nii et viimase tüki sõin täna hommikul. Mis teeb siis viis päeva pärast põhjade valmimist. Tänaseks oli saanud sest täiesti näpu vahelt söömise tort, kuid maitse oli endiselt hea (ja väga magus).
Marju oleks jällegi võinud kordades rohkem olla, sest haput suurt tunda ei olnud, aga vajadus oli.
Üks põhi
3 muna
100 g toortatrajahu
1.5 dl pruuni rafineerimata roosuhkrut
150 g tumedat shokolaadi
150 g võid
1 tl küpsetuspulbrit
Põhjade jaoks kasutasin oma ainukest lahtikäivat vormi ja tegin nad järjest. Sulatasin või ja shokolaadi vesivannil. Samal ajal vahustasin munad suhkruga ja segasin seejärel vahu sisse jahu ja küpsetuspulbri. Kui või-shokosegu oli sulanud, segasin ka selle vahu-jahu hulka ja kallasin küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi.
Iga põhi oli 175 kraadiga umbes 14 minutit, kuniks see enam vedel ei tundunud. Kui esimene ahjus oli, tegin teise taigna valmis. Kui aeg täis, võtsin põhja ahjust, natuke susisin põhja äärte küljest lahti ja võtsin ääred ära. Ettevaatlikult tõmbasin küpsetuspaberist põhja ahjuplaadile jahtuma. Panin uue küpsetuspaberi põhjale ja kordasin protsesse. Kui kõik põhjad olid jahtunud, panin vormi ääred tagasi ja põhjad koos paberitega vormi ja selle külma uut päeva ootama.
Kogu täidis
300g valget shokolaadi
2 dl vahukoort
0.5 tl vaniljepastat
purk haput toormoosi (arooniad ja jõhvikad)
400 g toasooja toorjuustu
Uuel päeval segasin kokku täidise ja toormoosistasin marjad. Kõige alumise põhja jätsin vormi, teised tõstsin ära. Natukene lõikasin ka kõrgemaid servu tasasemaks ja panin siis ääred tagasi. Kõigepealt määrisin põhjale marjapüree ja seejärel pool täidisest. Panin teise põhja peale ja tegin samamoodi. Pealmine põhi jäi lihtsalt peale. Panin kogu kupatuse tagasi külmkappi tahenema.
Võikreem
200 g toasooja võid
230 g tuhksuhkrut (piinlik lugu, aga täiesti valge. Olge paremad ja tuhksuhkurdage pruun suhkur)
umbes 60 g kondenspiima
natukene toasooja arooniatoormoosi, -siirupit
Kui või ja kondenspiim olid toasoojenenud ja samale temperatuurile jõudnud, siis vahustasin või tuhksuhkruga ja lisasin seejärel ka kondenspiima. Kõige viimasena lisasin toormoosi, seniks kuniks värv tundus õige. Ka toormoos peab olema toasoe, sest muidu ei tule kreem välja. See tuli väga ilus. Kui ma hiljem täppideks tahtsin veidi tumedamat värvi, siis lisasin siirupi, aga see tõesti ei olnud toasoe ja kreem läks veidi vussi, kuid täpitamist ja minu ilumeelt see suurt ei seganud. Noaga määrisin pealt ja küljed, kahvliga tegin mustri ja pritskotiga täpid.
Comments
Post a Comment